top of page
Image by Josh Riemer

Neurotransmitterprofiel

Inzicht in het functioneren van het brein

Door het invullen van een vragenlijst inzicht krijgt u inzicht in de werking van de neurotransmitters van het brein van uw kind. U ontvangt een kort digitaal verslag met adviezen. Voor een uitgebreid persoonlijk plan, kunt u een orthomoleculair consult aanvragen.

Neurotransmitterprofiel: Service

Wat zijn neurotransmitters?

Neurotransmitters zijn signaalstoffen in de hersenen. Ze functioneren als boodschapperstoffen die voor de interne communicatie zorgen.


Als er sprake is van een gebrekkige functionaliteit van een neurotransmitter, dan merkt men dat bijvoorbeeld aan gevoelens van angst, stemming, toegenomen prikkelbaarheid, verminderde plezierbeleving, veranderde pijnwaarneming, verminderde concentratie, onvoldoende controle over emoties, vermoeidheid of verminderd zelfvertrouwen.

Voldoende beschikbaarheid van neurotransmitters zorgt voor een goede functie van het geheugen, goede alertheid, goede leerfunctie, emotionele stabiliteit en het vermogen tot rust te komen.

Neurotransmitterprofiel: Tekst

Neurotransmitters worden uit bouwstenen gemaakt die afkomstig zijn uit de dagelijkse voeding, voornamelijk aminozuren. Aminozuren zijn kleine delen van eiwitten. Bij onvoldoende aanvoer van aminozuren/eiwitten uit de voeding, kunnen tal van verstoringen ontstaan. Om uit de beschikbare aminozuren neurotransmitters te maken, beschikken onze lichaamsweefsels over enzymen. Dit zijn een soort van knippertjes die stoffen in een andere stof kunnen omzetten. De werking van deze knippertjes (enzymen) zijn voor hun functionaliteit onder meer afhankelijk van cofactoren zoals vitaminen, mineralen en sporenelementen. Vandaar dat binnen een behandeling ook voedingsadviezen gegeven kunnen worden om het lichaam te helpen langdurig beter te functioneren.

Neurotransmitterprofiel: Video

Dopamine

Iemand die een tekort aan dopamine heeft, uit zich als eerste in een verminderde concentratie, moeite met plannen en moeite met keuzen maken. Deze personen kunnen moe wakker worden, wat aankomen in gewicht en kunnen sociaal contact vermijden. Bij een groot tekort, kunnen personen zich somber en lusteloos voelen. Tevens zijn deze personen gevoelig voor verslavingen.

Acetylcholine

Iemand die een tekort aan Acetylcholine heeft, merkt dit in eerste instantie aan het verminderd denken, verminderde zintuiglijke waarneming, afnemend enthousiasme en vergeetachtigheid. Als het brein trager wordt, wordt het lichaam ook trager. Hierdoor kan het onhandig overkomen.

GABA

Iemand die een tekort aan GABA heeft, merkt dit in eerste instantie in onrust, stress en irritatie. De slaap wordt steeds vaker verstoord. Iemand wordt prikkelgevoelig en steeds meer geluiden komen binnen. De hersenen worden niet meer 'uit' gezet. 's nachts kan iemand ook blijven piekeren waardoor de diepe slaap niet gevat wordt. Overdag wordt die persoon moe en krijgt last van stemmingswisselingen.

Serotonine

Iemand die een tekort aan Serotonine heeft, merkt dit in eerste instantie in het verlies van enthousiasme in de dagelijkse dingen. Er wordt minder genoten van het eten en er kunnen darmproblemen ontstaan. Tevens heeft de persoon moeite om de diepe slaap te vatten. De vitaliteit vermindert en dit kan leiden tot somberheid.

Neurotransmitterprofiel: Lijst
bottom of page